Bi-Facial paneler

En ”vanlig” solpanel tar endast emot soljus från sin framsida. Baksidan är täkt med en ogenomskinlig vanligen vit panel. Om det är en PERC-panel har baksidan (som är vänd mot panelen) ett ljusreflekterande skikt för att kunna unyttja en del av ljuset som lyckats ta sig igenom panelen utan att producera el, en ”andra chans”.

Dessa vanliga solpaneler passar bäst för takmontering, där panelen är så nära taket att inget solljus kan komma åt baksidan, ens reflekterat mot taket under panelen.

Montera så att ljuset kan reflekteras mot baksidan

OM man monterar sina paneler så att solljuset kan komma åt även baksidan, vanligen på marken, men även om man har ett platt tak och vinklar upp panelerna mot solen, så KAN ”Bi-Facial paneler” vara lönsamma förutsatt att deras pris är lågt nog.

Bi-Facial paneler har ingen ogenomskinlig ljushindrande baksida, utan kan ta emot ljus även bakifrån. Ibland kallas de för glas/glas-paneler eftersom de har glasyta på både fram och baksidan. De är dyrare eftersom en glaspanel på baksidan är både dyrare och känsligare att montera.

Bifacial 1
Bi-facial vs vanlig solpanel

Beroende på HUR de är monterade och därmed hur mycket solljus som kan komma in bakifrån t.ex. tidigt eller sent under dagen (panelerna är ju oftast riktade mot hur solen står mitt på dagen om de är fast monterade), eller reflekterat solljus från marken, moln, träd, byggnader eller andra solpaneler.

Högre verkningsgrad

De kan vanligen (med samma teknik i cellerna i övrigt) producera 5-15% mer energi under en solig dag.

Youtube-video som testar och förklarar detta ingående.

Blanda inte tekniken på samma sträng/kanal på Invertern

Blandar man Bi-Facial med vanliga paneler i en installation ska man bara komma ihåg att de olika typerna ska ha en egen sträng/kanal till Invertern, annars riskerar man att förlora fördelen med de dyrare Bi-Facial panelerna.

Man ska nog INTE blanda Bi-Facial OCH PERC teknik. PERC har ju en reflekterande baksida och släpper därför inte in ljus bakifrån. Även om tanken var god….

2 svar på ”Bi-Facial paneler”

  1. Det här visste jag inte. Men om man tänker efter, är det väl självklart, ju mer ljus som når det elproducerande skiktet i solpanelen, fram eller bakifrån, desto mer el kan den producera.

  2. Absolut så! Särskilt bra för stora platta tak, där man vitmålar taket med en färg som reflekterar just de våglängder solpanelen kan tillgodogöra sig bäst, dvs våglängder över 1.130 nm (för vanliga kiselpaneler) och panelerna vinklas upp mot söder i 30-45 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *