Inverter

Tekniken

En inverter omvandlar elektricitet mellan likspänning och växelspänning och transformerar spänningen till den man vill använda.

I solpanel, batterilager, egen förbrukning, elnät, kopplar den ihop dessa och sköter övervakningen, spänningsomvandlingar, laddning/urladdning av batterier och import/export av el från/till elnätet.

Är den gjord för att ansluta ett batterilager – som gör att du kan ha el även vid ett strömavbrott och köpa el när den är som allra billigast på natten – kallas den för ”Hybrid-Inverter”. En sådan är dyrare eftersom den ska kunna klara den extra spänningen även från batterierna. Troligen är DET en bra investering för framtiden, då även om du inte börjar med batterilager, det är troligt att du vill ha den möjligheten senare.

Invertercentral
Invertern är hjärnan i ditt nya elsystem

Invertern ska således kunna ta emot el från solpanelernas kanske 300 – 800 volt likspänning, göra om den till växelspänning och transformera den till tre-fas (om du har det i ditt abb med nätleverantören) 230 V för din egen förbrukning, det som blir över, ska den kunna exportera och sälja till elnätet, eller ladda ditt batterilager med.

De flesta inverters är som mest effektiva om de matas med ca 600 V likspänning från solpanelerna. Därför seriekopplar man många paneler, som ju vanligen ger 40 – 80 V per panel. Kolla noga både effektiviteten OCH maxspänningen de är gjorda för.

Att ha flera anslutningar för olika grupper av solpaneler är nästan nödvändigt om du har paneler i olika väderstreck, eftersom hela gruppen av seriekopplade paneler aldrig ger mer ström än den/de paneler i gruppen, som för tillfället ger minst ström. Ingående förklaring om det hittar du här.

Dessa ”anslutningar” på Invertern kallas ”strängar” eller ”kanaler”. Vanligen har du 2 strängar på en standard-inverter och ytterligare 2 strängar för batterilager på en Hybrid-Inverter.

Batterilagret vill ha likspänning, vanligen 48, 96 eller 144 V upp till max vad din inverter är specad för. Ju högre spänning desto högre effektivitet får omvandlingen. Kolla vad som gäller fför just din Hybrid-Inverter med tillverkaren, om du vill optimera.

För att kunna kopplas in på elnätet,MÅSTE dess växelspänning gå perfekt i synk med nätets 50 Hz och perfekt sinusform utan spikar. övertoner och störningar, annars blir det katastrof!

Ovanpå detta kan den dessutom innehålla olika grader av intelligens, som att kunna optimera driften av dina solpaneler och köpa el till ditt batterilager (om inte solpanelerna laddat det fullt under dagen) från nätet när elen är som billigast på natten och sälja den till nätet när den är som dyrast eller när batterilagret är fullt och solpanelerna producerar mer el än du själv gör av med.

Att du NOGA ska välja RÄTT inverter förstår du säkert nu. Vanligen INTE den allra billigaste.

Myndighetskrav

Dessutom måste den vara CE-märkt för att användas inom EU och ”listad/godkänd” av nätägaren för att du ska få koppla in den på nätet.

Det elektriska måste en certifierad och av nätägaren godkänd elektriker installera. Dels är det livsfarlig el att få stötar av, dels kan felaktigheter ge olyckor och bränder, som din försäkring då troligen inte ersätter. Involvera en elektriker redan från början om du inte lagt ut hela installationen på totalentreprenad (från EN leverantör)! Kommer ni överens om att du kan nog för att dra kablarna mellan panelerna och sedan fram till invertern, men INTE koppla in något är det ok, annars ska elektrikerna göra allt.

Risker

Slutligen ska du fundera över vilka inverters som möjligen har en politisk risk? En inverter behöver vara inkopplad på internet för optimal funktion. Troligen finns det ”bakdörrar” som en illasinnad tillverkare eller stat, skulle kunna använda för att stänga av din och alla andra inverters av samma fabrikat, eller värre kunna orsaka överbelastning och eldsvåda HUR minskar du risken för det? och VAD gör du OM/NÄR det händer? Läs gärna mer om riskanalys och beredskapsplaner på mina andra bloggar www.rationellametoder.se och www.rationell-riskhantering.one

2 svar på ”Inverter”

  1. Bra förklarat i EN översikt av hur de olika delarna hänger ihop. En bild gör det så tydligt.

    HybridInverter får det bli, efter din förklaring, även om jag inte planerar batterier nu från början.

    Men ska det inte vara 230v??

  2. Tack Edvin! Det är ju så kul att skriva om sådant som är intressant.

    Ja en hybrid är bara lite dyrare och ger dig ju friheten att lägga till batterier senare utan att behöva byta ut invertern, så det är nog en god idé.

    Jo du har rätt, det ska vara 230v som är den nominella nätspänningen numera i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *