Installation paneler

Paneler kommer i ca 2 m2 stora, några cm tjocka ”lådor”. De behöver monteras fast i något. Antingen i ställ på marken ELLER på tak.

ScreenShot 20221220181902
Vinkeljusterbart
panelmontage

Takmontering

Takmontering är nog det vanligaste för privatpersoner.

Monteringssatsen brukar INTE komma med panelerna, kolla NOGA om du beställer själv!

HUR man monterar dem beror mycket på takbeläggningen.

Paneler FÅR man montera själv, det finns inga certifieringskrav, annat än att en elektriker SKA koppla in det elektriska. Men var FÖRSIKTIGA. Dels kan man skada taket, främst dess fuktskydd, dels kan en solpanel som solen lyser på under monteringen ge olika ”spännande” problem. VET man INTE exakt vad man gör, är en certifierad installatör bättre.

Här finns en bra video som förklarar vad som görs.

Tänk på skydd mot fall med räcken eller säkerhetsselar. Fallskador är tyvärr vanliga och ger ofta allvarliga skador.

Tänk på att vindkrafterna på tätt monterade paneler, där vinden kommer åt under panelerna kan bli mycket stora. Man bör INTE montera panelerna närmare takkanten än ett par decimeter ELLER använda en skyddande vindskiva som bryter upp vinden runt takkanten på sidorna av taket och lämna två decimeter, mellan takkanten där regnet rinner av mot hängrännan och solpanelskanten.

allapaneler
Riskabel installation m.a.p. vind

Monteringskrokar

Tegel eller betongpannor fästs vanligen med ”S-formade” metallkrokar som förs in under nederkanten på en panna och uppåt tills kanten på den underliggande pannan nås. Vanligen måste man slipa ur lite i underkanten av pannan för att kroiken ska få plats. En vinkelslip är ett bra verktyg för det OCH skyddsglasögon förstås!

Sedan skruvas kroken fast i den läkt som pannorna ligger ovanpå. Fördelen här är att man inte behöver borra hål i något som kan läcka in vatten i takkonstruktionen. I den del av S-kroken som sticker fram på ovansidan av pannan, fäster man sedan metallskenor, som man sedan fäster solpanelerna i. Här visas några olika typer av krokar för olika typer av pannors form och storlek, samt det de ska fästas i, vanligen den träläkt som pannorna ligger på. Materialet är vanligen stål, rosfritt eller förzinkat.

Takkrokar
Exempel på monteringskrokar

Plåttak

Plåttak kan man behöva borra hål i, dels är det svårt att hitta VAR man ska borra så att man har något kraftigt under plåten att borra i (regelsökare ser dåligt genom plåt), dels är det svårt att täta långsiktigt (skruvtätningar åldras). Fördelen är att man skruvar fast metallprofilerna utan monteringskrokar direkt i taket.

Här visas en rostfri skruv lämpad för uppgiften MED en svart gummipackning för att täta mot plåten runt det borrade hålet. Det rekommenderas att förstärka skruvtätningen med utomhussilikon i hålet och mellan packningen och plåttaket.

20230114 1623
Installation paneler 8

OM du har ett falsat plåttak med stående falsar, kan du som alternativ, använda dessa för infästningarna. Då behöver du INTE borra hål i plåten, utan klämmer fast dem i stället.

Tänk bara på att infästningen är klenare än om du borrar igenom plåten och fäster i reglar under plåten, så att du behöver fler fästpunkter. Minska risken för att rörelser i klämman nöter hål på rostskyddet på takplåten med en klick utomhussilikon i klämman vid montage.

staende falstak 1 grande
Infästning klämd på stående fals

Asfaltspapptak

Asfaltspapptak måste man också borra i och de är om möjligt ännu svårare att få täta, eftersom deras yta inte är jämn.

Betongtak

Betongtak måste man också borra i, men de är åtminstone stumma – till skillnad från papp eller plåttak – och lättare att täta permanent i skruvhålen. Fyll hålet till en del med utomhussilikon innan ni drar i skruven.

Monteringsskenor

När man fått dit infästningen i taket, behöver man fästa skenor för att montera panelerna i.

ScreenShot 20221221101933
Monteringsskenor

Montera panelerna

Så är det dags för att montera panelerna!

De skruvas eller kläms fast i sina monteringsskenor efter att el-kablarna är anslutna till anslutningsboxen på baksidan av varje panel. Vanligen kopplar man ett större antal paneler i serie, vilket ger en högre matningsspänning (och lägre förluster) till Invertern.

Den här inkopplingen mallan panelerna FÅR du göra som privatperson, men bör inte göra om du inte är säker på vad du gör, ett gäng seriekopplade paneler som utsätts för full sol ger ju flera hundra Volt även under installationen!

Du FÅR INTE koppla in panelerna till Invertern däremot. Det får enbart en certifierad elektriker göra. Spänningarna ÄR LIVSFARLIGA!

Du kan undvika dessa faror med att koppla in panelerna till ”Optimerare”, som ligger i serie med varje panel och bryter dess spänning om det blir fel på panelen eller du bryter kontakten med Invertern.

Skydda elkablarna mot UV-strålning och mekanisk nötning, genom att montera dem i kabelrör, metall eller svarta PEX-rör (de är UV-ljusstabila).

ScreenShot 20221221103659
Seriekopplade paneler (med plast-baksida). Boxarna är elanslutningarna.

Mikro-inverters eller Optimerare

Använder man ”Mikro-Inverters” kopplas dessa däremot parallellt och är tänkta att ersätta din Central-Inverter, de omvandlar panelens likström till 230V 50Hz direkt vid panelen. Används inte så ofta, då det blir dyrt om man har många paneler och därmed många Mikro-Inverters. Det här görs då istället av en Central-Inverter även om den INTE övervakar varje enskild panel, som Mikro-inverters gör.

Optimerare kopplas också parallellt, men omvandlar INTE panelens likström utan stabiliserar den bara (för att leverera den till din Central-Inverter för omvandling till 230V 50Hz växelström) och isolerar dåligt fungerande paneler (skuggade eller defekta) från att påverka varandra.

Ett svar på ”Installation paneler”

  1. En massa ny bra info som tillkommit på denna sida sedan jag kikade in senast.
    Detaljer om monteringen som de som bara vill sälja sina grejor inte har någon helhetsinfo om.

    Vore bra om jag kunde veta när du lagt till ny info, utan att läsa alla sidorna i bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *